VELIKA ALBANSKA TURA

  • 0

VELIKA ALBANSKA TURA

SKADAR – DRAČ – TIRANA – KRUJA – ARDENICA – BERAT – ĐIROKASTRA – SARANDA – BUTRINT – MOSKOPOLJE – KORČA – POGRADEC

 8 DANA/ 5 NOĆI

Polazak:  25.04.2019.        

 Novi Sad 18:00h (kod Lokomotive, ukoliko ima 10 putnika)                                        

 Beograd 20:00h (Admirala Geprata-preko puta Vaznesenjske crkve);  

Povratak: 02.05.2019. 

1-2. Dan Beograd – Skadar – Drač (600 km)

Noćna vožnja sa usputnim pauzama prema potrebi. Dolazak u jutarnjim časovima u Skadar. Obilazak Skadra na Bojani, stari centar grada, tvrđava Rozafa… Sa ogromne i dobro očuvane tvrđave pruža se predivan pogled na grad i jezero. Nastavak putovanja za Drač, smeštaj u hotel i odmor. Razgledanje Drača: , jednog od najstarijih gradova Evrope. Osnovan je 627.g.b.c. i drugi je grad po veličini u Albaniji. Sa svojim kilometarski dugim plažama najatraktivnije je letovalište u Albaniji. Poseta antičkom amfiteatru iz II v.- najveći na Balkanu, poseta starom delu grada… Povratak u hotel. Noćenje.

3.Dan Drač – Tirana – Kruja – Drač (115 km)

Kruja

Kruja

Doručak. Polazak za Tiranu. Obilazak grada: Saborna crkva, Katolička katedrala, Etem begova džamija, Nacionalno-istorijski muzej, Skenderbegov trg. Nastavak putovanja za Kruju, jedan od najlepših gradova Albanije i rodno mesto jednog od najčuvenijih albanskih junaka Skender bega. Poseta Skenderbegovoj tvrđavi iz 6. veka u okviru koje se nalaze istorijski i etnografski muzeji. Odlazak do karakterističnog starog bazara gde se mogu naći ručno rađeni ćilimi, proizvodi od alabastera i mnoge druge rukotvorine. U popodnevnim časovima povratak u hotel u Draču. Slobodno vreme. Noćenje.

4.Dan Drač – Ardenica – Berat – Đirokastra – Saranda (413 km)

Ardenika

Ardenika

Berat

Berat

Rani doručak. Napuštanje hotela i polazak za Ardenicu, pravoslavni manastir iz 10. veka… Nastavak putovanja za Berat (pod zaštitom UNESCO-a). Grad je osnovan još u 4 v.b.c. i poznat je kao “grad sa 1000 prozora“. Videćete crkvu Svete Trojice, crkvu Svetog Arhanđela Mihaila, Nacionalni muzej Onufri – posvećen jednom od najčuvenijih fresko i ikonopisaca 16. veka, srednjovekovnu tvrđavu iz 13. veka koja je i danas naseljena pretežno pravoslavnim stanovništvom, kraljevsku džamiju… Nastavak putovanja za Đirokastru (pod zaštitom UNESCO-a), rodno mesto Envera Hodže. Nazivaju ga i “kameni grad“ jer je specifičan po kamenim kućama čiji su i krovovi od kamena. Obići ćete i dvorac Đirokastra koji dominira gradom.  Za vreme komunističkog režima služio je i kao zatvor, a danas se tu održavaju festivali. Polazak za Sarandu, poznato letovalšte na jugu Albanije i jedno od najlepših letovališta na Jonskom moru, pretežno nastanjeno stanovništvom grčkog porekla. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5.Dan Saranda – Butrint – Saranda (60 km)

Butrint

Butrint

Doručak. Slobodan dan za odmor i razgledanje Sarande. Ime Saranda na grčkom znači četrdeset, što simbolizuje četrdeset  mučenika u Sevasteji, stradalih 320. godine kada je počelo gonjenje Hrišćana u vreme rimskog cara Licijana. Smeštena u prekrasnom zalivu u obliku potkovice na obali  Jonskog mora, preko puta severnoistočnog dela ostrva Krfa, stekla je duh kosmopolitskog grada i vremenom postala jedno od najznačajnijih turističkih centara Albanije. Fakultativni izlet za Butrint. Grad (pod zaštitom UNESCO-a) se nalazi na jednom malom poluostrvu na slanom jezeru Pelodes, u gustom zelenilu. Sačuvane su građevine iz raznih perioda: helenistički bedemi sa tzv. lavljom kapijom, rimske terme, asklepion, svetilište Minerve, gimnazion… zatim tu su i vizantijska bazilika, baptisterijum, vencijanska kula i tvrđava čuvenog zlikovca  Ali Paše. Povratak u Sarandu. Slobodno popodne. Uveče fakultativno „Albansko veče“ sa večerom na tvrđavi Lekursi. Noćenje.

6.dan Saranda – Moskopolje – Korča (245 km)

Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Moskopolje, drevni cincarski grad, koji se prvi put pominje u 13. veku, a svoj vrhunac doživeo je u 17. i 18. veku kada je bio kultrni i verski centar regiona. Oko 1730. godine osnovana je i prva štamparija u kojoj su štampane knjige na grčkom i cinarskom (prva gramatika cincarskog jezika, kao i četvorojezični rečnik (grčki-albanski-cincarski-bugarski)). Nakon obilaska Moskopolja polazak za Korču, jedan od najvažnijih kulturnih i ekonomskih centara Albanije, grad poznat po svojim tipičnim četvrtima sa niskim kućama i vilama, popločanih kaldrmom. Smeštaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

7-8. dan Korča – Pogradec – Beograd (695km)

Doručak. Slobodno pre podne za šetnju i razgledanje Korče: Crkva Sv. Atanas, Džamija Iljaz Mirahori… Oko 15h polazak za Pogradec, predivno turističko mesto na albanskoj obali Ohridskog jezera. Okružen planinama sa jedne strane i jezerom sa druge, u gradu je očuvan veliki broj autentičnih kuća iz vremena pod turskom okupacijom. Oko 18h polazak za Srbiju. Noćna vožnja sa usputnim pauzama prema potrebi. Dolazak u Beograd/Novi Sad u prepodnevnim časovima.

 

Cena aranžmana: 185€
RANI BOOKING DO 20.01.2019: 170€

Plaćanje u RSD po prodajnom kursu banke Intese

Mogućnost plaćanja u do 6 rata

 

Aranžman obuhvata:

– prevoz modernim turističkim autobusom
– 2 noćenja sa doručkom u Draču u hotelu 3*
– 2 noćenja sa doručkom u Sarandi u hotelu 3*
– 1 noćenje sa doručkom u Korči u hotelu 3*
– razgledanja prema programu
– troškovi organizacije i vođstva puta

Aranžman ne obuhvata:

-doplata za 1/1 sobu: 80€
– fakultativni izleti (minimum 20 osoba):
♦ večera u nacionalnom restoranu u Sarandi 25€
♦  Butrint izlet 15€
– međunarodno zdravstveno osiguranje cca. 900 RSD
– ulaznice za kulturno – istorisjke spomenike cca. 15€
– individualne troškove putnika

 

Program je rađen na bazi minimum 45 putnika. U slučaju manjeg broja (ali ne manjeg od 30), cena se uvećava za 15€.

Organizator zadržava pravo da u slučaju izmene cene prevoza, deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenjih putnika i slično izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije 5 dana pre polaska na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su u Opštim uslovima putovanja agencije organizatora. Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja agencije organizatora Travel to Balkan OTP br.  100/2016 od  25.07.2016.godine.


Pretraga

SKORAŠNJI ČLANCI