RUMUNIJA-BUGARSKA

 • 0

RUMUNIJA-BUGARSKA

UNESCO SVETSKA BAŠTINA

TEMIŠVAR-ARAD-HUNEDOARA-SIBIU-SIGISOARA-BRAN-BRAŠOV-PELEŠ-BUKUREŠT-IVANOVO-VELIKO TRNOVO-KAZANLAK-PLOVDIV-SOFIJA

7DANA / 6 NOĆENJA – AUTOBUSOM

Polazak:               01.10.2020          

06:30 Beograd  – preko puta Vaznesenjske crkve

08:00h Novi Sad – kod Lokomotive             

Povratak:             07.10.2020.

UNESCO SVETSKA BAŠTINA
 • Sigisoara (RUM)
 • Sinaja manastir (RUM)
 • Ivanovo (BUG)
 • Kazanlak (BUG)
 • Plovdiv (BUG)
 • Crkva Bojana Sofija (BUG)
 1. dan– Beograd (Srbija) – Temišvar – Arad – Hunedoara – Sibiu (540km)

Polazak iz Novog Sada/Beograda u dogovoreno vreme. Vožnja prema Temišvaru. Dolazak u Temišvar u prepodnevnim satima. Razgledanje grada: Trg pobede (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra (sagrađeno 1872. godine;), Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije (1946. God), kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine) te reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine , Trg slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica (sagrađena 1734. godine, u baroknom stilu, arh. Pietro del Bonzo), kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva (Piaţa Unirii), na kojem su stub kuge, rimokatolička katedralna, Barokna palata i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve (sagrađena 1748. godine). Polazak za Arad. Razgledanje grada: Arad je grad impresivne arhitekture zgrada i, sa mnogim od glavnih znamenitosti koje se nalaze duž glavne saobraćajnice Bulevar revolucije: Gradska palata, Palata kulture, neo-gotička Crvena crkva, Državno pozorište… Vodotoranj, tvrđava, most Trajan…  Središte Arada je očuvalo duh prošlih vremena i u njemu se nalazi nekoliko trgova i parkova, okruženih starim palatama, zdanjima i crkvama. Veliki broj su dela Milana Tabakovića iz stare srpske banatske plemićke porodice. Arad je rodno mesto plemića, najbogatijeg Srbina tog vremena, zadužbinara i osnivača peštanskog Tekelijanuma Save Tekelije, koji je tu i sahranjen u crkvi Sv.Apostola Petra i Pavla, zadužbini graničarske porodice Popović, koja je dobila plemstvo i predikat Tekelija. Odlazak u grad Hunedoara u kom se nalazi dvorac Hunjad iz XIV veka, najreprezentativnije zdanje profane gotike u Transilvaniji (Erdelju), u kojem je živeo čuveni ugarski regent Hunjadi Janoš, u našim epskim narodnim pesmama opevan kao Sibinjanin Janko.

Nastavak putovanja. Dolazak u Sibiu.   Smeštaj u hotel. Noćenje

 1. dan Sibiu – Sigisoara – Bran – Brašov (Rumunija) (263km)

Doručak. Grad Sibiu je verovatno nastao pored rimskog naselja, poznatog u srednjem veku pod imenom Caedonia, koje je već bilo napušteno u vreme dolaska i naseljavanja Saksonaca. Grad Sibinj – Sibiu (Hermannstadt na nemačkom) je bio najveći i najbogatiji od sedam utvrđenih gradova-tvrđava koje su u 12. veku sagradili nemački kolonisti, poznati kao transilvanijiski Sasi. Stari deo grada Sibinja je zadržao svoj pređašnji sjaj, iz vremena kada su bogati i moćni esnafi upravljali regionalnom trgovinom. Kao i Sighisoara i Brašov, Sibinj ima posebnu nemačku atmosferu. Delovi srednjovekovnih zidina i danas okružuju istorijski centar Sibinja, u kome uzane uličice presecaju građevine iz 17. veka, strmih krovova, sa prednjim zabatima okrenutim prema prostranom Malom i Velikom Trgu, na kome dominiraju crkve.

Odlazak na razgledanje Sigišoare, grad koji su tokom 12. veka naselili saksonski kolonisti i izgradili utvđenje nalik na saksonske gradove. Staro jezgro Sigišoare je jedno od najočuvanijih u celoj Srednjoj Evropi i pod zaštitom je UNESCO-a. Nakon obilaska, polazak za Bran i Brašov. Odlazak do zamka Bran u kome je po legendi bio zatočen čuveni rumunski vladar Vlad Cepeš poznatiji kao Drakula. Zamak potiče iz XIV veka a u novijoj istoriji pripadao je rumunskoj kraljevskoj porodici – majci Kraljice Marije Karađorđević. U njemu je  sačuvana  bogata  zbirka nameštaja i umetničkih predmeta. Nakon obilaska Brana, nastavak za Brašov. Smeštaj u hotel. Noćenje.

3.dan Brašov – Sinaja – Peleš – Bukurešt (Rumunija) (195km)

Doručak. Razgledanje Brašova – centar jugoistočne Transilvanije i jedan od najlepših gradova Rumunije. Panoramsko razgledanje grada: Crna crkva (Biserica Neagră) iz XV veka (najveća gotička crkva između Beča i Carigrada), Kapija Ekaterina (Poarta Ecaterina; 1559. god.), kuća Hiršer (1545. god.), stara gradska većnica (1420. god.), sagrađene u renesansnom stilu (od kojih je ova poslednja zadržala elemente gotike)… Polazak za Peleš I Sinaj.  Odlazak do kraljevskog kompleksa Sinaja –i sa posetom dvorcu Peleš. Mada  podignuti u istom periodu (kraj 19. početak 20. veka) različitih su stilova gradnje i odražavaju karakter ličnosti njihovih vlasnika – članova kraljevske poprodice. Poseta manastiru Sinaja iz XVII veka-ulaza u manastir je okarakterisan kao umetničko delo na UNESCO listi. Nastavak putovanja za Bukurešt, glavni grad Rumunije koji nosi epitet “mali Pariz”. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 1. dan Bukurešt

Doručak. Razgledanje Bukurešta. glavni grad i industrijski, kulturni i trgovinski centar Rumunije. Nalazi se u južnom delu zemlje, u istorijskoj pokrajini Vlaška, na reci Dambovici. Bukurešt nosi epitet “malog Pariza“ ili “Pariza istoka”. Prostire se na 228 kvadratnih kolometara i u gradu živi oko 2 miliona stanovnika. Grad je bogat parkovima, od kojih je najpoznatiji Cišmiđu. Veličanstveni grad parkova, velikih avenija i lepe arhitekture koju su mahom izgradili francuske i italijanske arhitekte.

Slobodno vreme za individualnu šetnju I upoznavanje grada. Fakultativna večera uz nacionalni folklorni program. Noćenje.

 1. dan Bukurešt (Rumunija) – Ivanovo (Bugarska) – Veliko Trnovo (195km)

Doručak. Polazak za Ivanovo. U dolini reke Roussenski Lom, na severoistoku Bugarske, u blizini sela Ivanovo razvio se kompleks crkva sa stenama, kapela, manastira i ćelija. Ovde su prvi pustinjaci iskopali svoje ćelije i crkve tokom 12. veka. Fresi iz 14. veka svedoče o izuzetnoj veštini umetnika pripadnika Tarnovske slikarske škole. Ove crkve su potpuno drugačije od drugih manastirskih kompleksa u Bugarskoj. Kompleks je poznat po izvanrednim i dobro očuvanim freskama. Nalaze se na UNESCO listi svetske baštine još od 1979.g

Nastavak putovanja za Veliko Trnovo. Veliko Trnovo je stara bugarska carska prestonica koja ima specifični balkanski šarm sa dodirom srednjevekovlja. Njegova geografska lokacija i arhitektura koja se na nju smestila obaraju sa nogu, Smešteno je u klisuri reke Jantre koja u toj oblasti pravi nekoliko prelepih okuka, a upravo taj odnos prirode i arhitekture koji se u poslednjih hiljadu godina razvio je upravo ono što mu daje karakter i posebnost. Staro gradsko jezgro je dobro očuvano, i u njemu se i dalje mogu pronaći brojne srednjevekovne crkve i balkanske kuće. Ističu se gradska tvrđava koju zovu Carevec i na čijem se brdu nalazi Patrijaršijska katedrala Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, Crkva svetog Dimitrija, Crkva svetih Četrdeset mučenika, Crkva svetih Petra i Pavla, kao i Velika Lavra. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 1. dan Veliko Trnovo – Kazanlak – Plovdiv – Sofija (Bugarska) (345km)

Doručak. Polazak za Kazanlak. Ovaj grad predstavlja ružu, istinsku kraljicu među cvećem i eteričnim uljima a u njemu se nalazi i muzej ruža kojeg ćemo posetiti. Ruža vrste Damascena je poznata kao ruža Damask ili ruža Castile i predstavlja najveću riznicu i najpoznatiju  znamenitost regiona Kazanlaka. Ova ruža je pre nekoliko vekova doneta u Bugarsku i danas je jedan od nacionalnih simbola. Ručak. Vožnja kroz dolinu ruža I obilazak Tračanske grobnice u gradu Kazanlak (UNESCO). Nastavak putovanja do Plovdiva, drugi po veličini grad u Bugarskoj, na UNESCO-voj je listi zaštićene baštine. Kratki obilazak Plovdiva. Nastavak putovanja za Sofiju.

Smeštaj u hotel. Noćenje

 1. dan Sofija (Bugarska) – Srbija (480km)

Doručak. Razgledanje Sofije: Narodni trg sa spomenikom Caru oslododiocu Alexandru II, Parlament – Narodna skupština, crkva Aleksandra Nevskog – patrijaršijska katedrala Bugarske pravoslavne Crkve u Sofiji, Spomenik Neznanom junaku, crkva Sv. Sofije, Opera, Spomenik Levskom…

Sofija, čija istorija obuhvata čitavih sedam milenijuma, bogata je ruševinama iz raznih perioda i jedan je od najstarijih gradova u Evropi. Narodni istorijski muzej je jedan od najprostranijih u Istočnoj Evropi. Široki, kaldrmisani bulevari, elegantni butici i energični noćni život glavne su atrakcije ovog grada od 1.3 miliona stanovnika. Odlazak do crkve Bojane (UNESCO) – Nalazi se na periferiji Sofije, a sastoji se od tri zgrade. Istočna crkva je sagrađena u X veku, zatim proširena na početku XIII veka od strane sevastokratora Kalojana, koji je naredio da druga dvospratna zgrada bude podignuta pored nje. Freske u ovoj drugoj crkvi, naslikane 1259. godine, čine je jednom od najvažnijih kolekcija srednjevekovnog slikarstva. Kompleks je završen trećom crkvom, sagrađenom na početku XIX veka. Ovo mesto je jedno od najkompletnijih i savršeno očuvanih spomenika istočnoevropske srednjevekovne umetnosti.

Slobodno vreme do polaska. Polazak za Srbiju u popodnevnim satima (oko 18h). Dolazak u Beograd/Novi Sad u ponoćnim satima

CENA ARANŽMANA: 265€
Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS
Moguće plaćanje u 7 rata (jun-decembar)

Aranžman obuhvata:

 • – prevoz autobusom turističke klase (TV, klima)
  – smeštaj prema programu u hotelima sa 3* – 6 noćenja
  – obilazak gradova prema programu u pratnji stručnog vodiča
  – troškove organizacije i vođstva puta
 • Aranžman ne obuhvata:
 • – doplata za 1/1 sobu € (na upit)
 • – ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Hunedoara (7€), Bran(ca 9€), Peleš(ca 7€) Sinaja manastir (ca 2€) i druge…
 • – fakultativna večera u nacionalnom restoranu
 • – putno zdravstveno osiguranje (ca 1€ dnevno)
 • – Individualne troškove putnika

Rok za prijavu 20.02.2020. Program je rađen na bazi 35 putnika. U slučaju manjeg broja putnika (ne manjeg od 25) putovanje se može realizovati uz korekciju cene.
Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak, promene u viznom režimu). Organizator putovanja može povećati ugovorenu cenu ako je posle zaključenja ugovora došlo do promena u cenama hotela, tarifama prevoznika, poremećaja i promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga. Agencija zadržava pravo otkaza aranžmana u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika najkasnije do 5 dana pred polazak na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su  u Opštim uslovima putovanja agencije organizatora, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije Travel to Balkan, licenca OTP 418/2020.

 

 


Pretraga

SKORAŠNJI ČLANCI