NORVEŠKA – ZEMLJA VIKINGA

 • 0

NORVEŠKA – ZEMLJA VIKINGA

U ZEMLJI VIKINGA

DANSKA-ŠVEDSKA-NORVEŠKA – NEMAČKA-ČEŠKA

BERLIN-ROSTOK-KOPENHAGEN-MALME GETEBORG-STOKHOLM-KARLSTAD-OSLO-BERGEN STAVANGER-ORHUS-HAMBURG-PRAG

13 DANA – AUTOBUSOM

Skandinavija i nordijske zemlje neiscrpan su izvor inspiracije za putovanja

Danska – najmanja skandinavska zemlja, koju čine poluostrvo Jiland i preko 400 ostrva različite veličine, neka naseljena i povezana sa kopnom trajektom ili mostom. Kraljevini Danskoj takođe pripadaju Grenland i Farska ostrva. Pejzaž se uglavnom sastoji od niskog, plodnog zemljišta, bukovih šuma, malih jezera i fjordova. Danska je predivna zemlja, sa vrlo prijateljski nastrojenim stanovništvom. Ona je veoma moderna, sa brojnim muzejima i odličnom infrastrukturom. Ipak, oseća se karakterističan srednjevekovni duh u zemlji, zahvaljujući očuvanju izuzetnih crkava i drugih istorijskih objekata.
Švedska – skandinavska zemlja čiji je zvanični naziv Kraljevina Švedska. Švedska istorija obuhvata eru Vikinga, hrabre istraživače koji su isplovili za trgovinom u neistražene vode, čak do Vizantije. U današnje vreme Švedska je savršena kombinacija starog i novog. To je napredna industrijska nacija sa visokim životnim standardom, ali u isto vreme nacija koja je pored industrije uspela da očuva prirodne resurse sa nezagađenim rekama, čistim vazduhom i šumama punih divljači. Građani Švedske još uvek drže do tradicije njihovih predaka, očuvanjem istorijskih crkava, palata i spomenika. Ova mirna skandinavska zemlja nudi niz iskustava u okviru svojih elegantnih i sofisticiranih gradova, živopisnih srednje vekovnih sela, priobalnih ostrva arhipelaga, jezera i šuma i ledenih tundri severne Laponije.
 Norveška – “zemlja hiljadu fjordova” ili “zemlja polarnog sunca”. Kraljevina po uređenu, nordijska je zemlja na zapadnom delu Skandinavskog poluostrva. Jedan od najčuvenijih Norvežana, pisac Henrik Ibzen, rekao je da ćemo i njegovu zemlju i njegove zemljake najbolje upoznati preko predivne netaknute prirode i svetski poznatih fjordova, ali i hladnoće, snega i ponoćnog sunca. To je zemlja je sa više prirodnih lepota nego ljudi koji mogu da ih vide i sa najvećim brojem biljnih i životinjskih vrsta na evropskom kontinentu. Ipak, najpoznatiji simboli Norveške su fjordovi, krivudavi morski zalivi smaragdnozelene boje, duboko usečeni u kopno sa rečicama koje se ulivaju u njih. Kao prava umetnička dela prirode našli su se i pod zaštitom Uneska.

Polazak:           8 MAJ 2020                   Povratak:          20 MAJ 2020

 

1/2.DAN            BEOGRAD-BERLIN (1250KM)

Dnevno noćna vožnja kroz Srbiju, Mađarsku, Slovački, Češku i Nemačku sa pauzama prema potrebi i graničnim fomalnostima. Dolazak u Berlin u prepodnevnim časovima. Panoramsko razgledanje grada: Brandenburška kapija, Rajhstag, većnica, stub Pobede, Holokaust, Nova straža, Berlinski zid, katedrala…   Smeštaj u hotel. Noćenje.

3.DAN               BERLIN-ROSTOK-TRAJEKT-GEDSER-KOPENHAGEN (235KM+60KM+155KM)

Rani doručak. Polazak prema Rostoku i kraći obilazak grada gotske arhitekture i lučke romantike. Ukrcavanje na trajekt i vožnja oko 2 sata. Iskrcavanje u Gedseru, Danska i nastavak prema Kopenahagenu. Smeštaj u hotel. Noćenje.

4.DAN               KOPENHAGEN-MALME-GETEBORG (40KM+280KM)

Doručak. Razgledanje Kopenhagena: svetski poznati Tivoli sa velikim zabavnim parkom, Gradska većnica sa početka XX veka inspirisana italijanskim građevinama sa utkanim elementima srednjovekovne danske kulture, najduža pešačka zona na svetu-Stroeget, Nacionalni muzej, palata Christianborg sagrađena tek 1828. godine nalazi se na mestu ranijih palata od kojih prva datira još iz XII veka, danas je u njoj sedište danskog parlamenta, crkva Holmen, živopisna luka Nyhavn, zamak Rosenborg u kome se čuvaju kraljevski dragulji, simbol grada Mala sirena -najpoznatiji spomenik Kopenhagena, nastao po inspiraciji na istoimenu Andersenovu bajku …Vožnja prema Malmeu i kraće razgledanje: najveći skandinavski trg Stortorget, statua kralja Karla X, Sankt Petrikyrkan- kasnogotička katedrala, Opera-jedna od najvećih u Skandinaviji, Gradska kuća, Folkets park, Turning Torso- najviša građevina Skandinavije. Nastavak prema Geteborgu. Po dolasku smeštaj u hotel i noćenje.

5.DAN               GETEBORG-STOKHOLM (470KM)

Doručak. Razgledanje Geteborga, drugog po veličini grada Švedske, smeštenog u jugozapadnom delu Švedske, na reci Göti, po kojoj je i dobio ime… Vožnja kroz prelepe predele Švedske. Dolazak u Stokholm u večernjim časovima. Smeštaj u hotel i noćenje.

6.DAN               STOKHOLM-KARLŠTAD-OSLO (310KM+220KM)

Doručak. Razgledanje Štokholma, prestonice Švedske izgrađene na 14 ostrva. Upoznavanje sa gradom počinje u istorijskom centru, odnosno na ostrvu Gamla Stan, na kom i danas vlada atmosfera srednjeg veka zahvaljujući izvanredno sačuvanim spomenicima i autentičnoj arhitekturi. Na ovom ostrvu je i Crkva Svetog Nikole-mesto krunisanja švedskih monarha, zatim Crkva Ridarholm i Kraljevski dvorac, oficijalna rezidencija kraljevske porodice. Odlazak do Kungsholmena (Kraljevskog ostrva), administrativnog centra grada uz mogućnost šetnje obalom jezera Melaren, odakle se vidi Ritersko ostrvo i stari grad. Gradska većnica je upravni centar i u njenoj Plavoj Sali se svake godine održava svečani banket povodom dodele Nobelove nagrade. Na kopnenom delu je politički i trgovački centar: Opera, Dramsko pozorište, Kraljevska bašta i čuvena trgovačka ulica Štrandvegen. Vožnja prema Oslu sa kraćom pauzom u Karlštadu, najosunčanijim gradom u Švedskoj sa prelepim starim gradskim jezgrom. Dolazak u Oslo u večernjim časovima. Smeštaj i noćenje.

7.DAN               OSLO-BERGEN (465KM)

Doručak.  Upoznavanje sa prestonicom Norveške, osnovanom 1048. godine. Oslo je luka, industrijski grad, trgovački centar. Bogat je znamenitim spomenicima iz svih perioda istorije duge deset vekova, sa brojnim muzejima, galerijama, uređenim i besprekorno čistim parkovima, fontanama, botaničkom baštom. Panoramsko razgledanje grada s vodičem: Vigeland park – najveći park skulptura na svetu sa delima samo jednog umetnika, Gustava Vigelanda, po kome je i dobio ime i koji ga je osmislio i dizajnirao. Sa preko 200 skulptura od bronze i granita, ovo Vigelandovo životno delo završeno je 1949. i od tada je glavna turistička atrakcija;  Muzej vikinških brodova – deo je muzeja kulturne istorije sa glavnim atrakcijama ovog muzeja – vikinškim brodovima Oseberg, Gokstad i Tune; Holmenkolen skakaonica – najsavremenija skakaonica na svetu. U popodnevnim časovima polazak za Bergen. Po dolasku, smeštaj u hotel i noćenje.

8.DAN               BERGEN

Doručak. Pešačko razgledanje jednog od najlepših gradova Norveške u kome je rođen i najpoznatiji norveški kompozitor Edvard Grig. Sa vodičem ćete obići: centar grada sa fantastičnom ribljom pijacom, gradski akvarijum gde možete hraniti pingvine i videti gotovo sve morske životinje koje nastanjuju norvešku obalu; Bryggen – pristanište sa zgradama iz vremena kada je pripadao hanzeatskom udruženju trgovačkih gradova a danas na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine; petominutna vožnja uspunjačom Floibanen –  remek delom norveških inženjera kojom se penjemo do brda Flojen, na nadmorskoj visini od 320 m. Tu se nalaze restoran, suvenirnice i predivno uređen vidikovac sa koga se pruža savršen pogled na Bergen. Povratak u hotel. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativno krstarenje – između strmih planina i dubokih fjordova, tura kroz stare Vikinške predele. Noćenje.

9.DAN               BERGEN-STAVANGER-KRISTIANSAND (470KM)

Doručak. Vožnja uz zapadnu obalu Norveške, rutom E39 koja prolazi kroz neke od najlepših prirodnih pejzaža Norveške. Pauza u Stavangeru, gradu koji je četvrti po veličini u Norveškoj, a poznat po prirodnim lepotama koje ga okružuju i najbolje očuvanom drvenom gradskom jezgru u Evropi.  Nastavak vožnje prema jugu Norveške. Po dolasku smeštaj u hotel i noćenje.

10.DAN             KRISTIANSAND-TRAJEKT-HIRTŠAL-ORHUS-HAMBURG (145KM+185KM+340KM)

Rani doručak. Ukrcavanje na trajekt i vožnja oko 3 sata. Iskrcavanje u Hirtšalu, smeštenog na samom severu poluostrva Jutland i nastavak putovanja prema Hamburgu. Usput pauza i kraće razgledanje Orhusa, drugog po veličini grada u Danskoj i najvećeg na kopnenom delu. Po dolasku, smeštaj u hotel i noćenje.

11.DAN             HAMBURG-PRAG (635KM)

Rani doručak. Panoramsko razgledanje Hamburga, poznatog kao “zelena metropola Evrope”, drugog najvećeg grada u Nemačkoj i šestog po veličini u Evropskoj uniji. Hamburg je lučki grad, nalazi se na ušću Alstera i Bile u Elbu, a u ovoj njemačkoj metropoli postoje mnoge rečice i kanali i više od 2.500 mostova, pa je time grad s najviše mostova u Evropi. Ima ih više nego Venecija, Amsterdam i London zajedno. Nastavak putovanja prema  Pragu. Dolazak u večernjim časovima, smeštaj u hotel i noćenje.

12./13 DAN       PRAG-BEOGRAD (900KM)

Doručak. Pešačko razgledanje Praga: Vaclavske namjesti, spomenik, Sv. Vaclavu, Narodni muzej, Praška opera.  Odlazak do Hradčana i razgledanje Praškog zamka, Biskupske palate, Kraljevske palate, Bazilike Sv. Đorđa, sa posetom katedrali Sv. Vida. Nastavak šetnje pored Kafkinog muzeja preko  Male Strane i Karlovog mosta do Starog Grada. Razgledanje Starogradskog trga sa čuvenom Astronomskom kulom, Tinskom crkvom i spomenikom Janu Husu. U popodnevnim časovima, polazak zaBeograd. Noćna vožnja sa pauzama prema potrebi i radi graničnih formalnosti. Dolazak u Beograd u prepodnevnim časovima.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 895€

Plativo u do 6 rata (decembar-maj) čekovima građana
u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS

Aranžman obuhvata:

– prevoz autobusom na navedenim relacijama

– prevoz trajektom Rostok-Gedser                          

– smeštaj u 1/2 ili 1/3 sobama, u hotelima sa 2*/3* na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni) u gradovima ili okolini prema programu

(1 noćenje u Berlinu, 1 noćenje u Kopenhagenu, 1 noćenje u Geteborgu, 1 noćenje u Stokholmu, 1 noćenje u Oslu, 2 noćenja u Bergenu, 1 noćenje u Kristiansandu, 1 noćenje u Hamburg i 1 noćenje u Pragu)

– razgledanja prema programu sa vodičem

– troškove organizacije i vođstva puta

Aranžman ne obuhvata:

– doplata za 1/1 250€ (na upit)

– boravišna taksa u hotelima (ukoliko se plaćaju)

– međ. Putno-zdravstveno osiguranje

– ulaznice za kulturno-istorijske spomenike

– Fakultativno krstarenje (minimum 20 osoba) – 85€

– ostale individualne troškove

 

Rok za prijavu 10.04.2020. Program je rađen na bazi 30 putnika.

Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak, promene u viznom režimu). Organizator putovanja može povećati ugovorenu cenu ako je posle zaključenja ugovora došlo do promena u cenama hotela, tarifama prevoznika, poremećaja i promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga. Agencija zadržava pravo otkaza aranžmana u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika najkasnije do 5 dana pred polazak na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su  u Opštim uslovima putovanja agencije organizatora, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije Travel to Balkan, licenca OTP 418/2020.


Pretraga

SKORAŠNJI ČLANCI

 • VILA CETKOVIC

  VILA CETKOVIC

   
 • IRAN – CARSKA PERSIJA

  IRAN – CARSKA PERSIJA

  DREVNE CIVILIZACIJE TEHERAN-ŠIRAZ-PERSEPOLIS-JAZD-ISFAHAN 8 DANA – AVION / AUTOBUS   …
 • BALTIK – RUSIJA

  BALTIK – RUSIJA

  POLJSKA-LETONIJA-ESTONIJA FINSKA-RUSIJA-BELORUSIJA UKRAJINA-KRAKOV-VJELIČKA-GDANJSK-KALINJINGRAD-VILJNUS-RIGA-TALIN-HELSINKI-ST. PETERBURG-MOSKVA-MINSK-LAVOV                              13 DANA / 10 NOĆENJA …
 • KONGRESI

  KONGRESI

    ALERGOLOGIJA   EAACI 01.-05.06.2019. Evropski kongres alergologije i kliničke …