LETOVANJE – ALBANIJA

  • 0

LETOVANJE – ALBANIJA

DRAČ I SARANDA

5 razloga da letujete u Albaniji

1) povoljne cene i kvalitetni hoteli 2) jeftina vanpansionska potrošnja
3) gostoljubivost domaćina 4) čisto more 5) prelepe plaže

ALBANIJA je država u jugoistočnoj Evropi, sa blagom klimom i toplim letima. Većim delom svoje obale, od Valone do Crne Gore, izlazi na Jadransko more, poznato po peščanim plažama, manjim delom, od Valone do Grčke, izlazi na Jonsko more. Glavni grad je Tirana. Dominantna vera je islam, ali ima i veliki broj pravoslavaca i katolika. Albanija je uglavnom poljoprivredna zemlja, a turizam je u razvoju.

10 DANA / 7 NOĆI

Drač je drugi po veličini grad u Albaniji sa 120000 stanovnika. Smešten na obali Jadranskog mora, jedan je od najstarijih albanskih gradova, a uz Valonu i Sarandu je najveće turističko mesto. Ispod starog grada sa iskopinama iz rimskog doba (antički amfiteatar iz II v.-najveći na Balkanu) razvio se novi, moderan grad. Nedaleko od centra je velika peščana plaža duga 40 km koju okružuju novoizgrađeni hoteli, diskoteke, restorani, kafei… Drač je poznat po morskim specijalitetima, pa vreva na ulicama, gostoprimstvo meštana i neobična arhitektura sa fasadama jarkih boja čine ga veoma privlačnim za turiste.

Saranda je najveći i najznačajniji turistički centar u Albaniji i glavni grad istoimenog distrikta. Smešten na obali Jonskog mora, sa populacijom od oko 30000 stanovnika (pretežno grčkog porekla), okružen je predivnom prirodom, bezbrojnim zalivima, plažama i brdima prekrivenim stablima maslina i limuna. Zahvaljujući svom odličnom položaju, kristalno čistom i toplom moru, toploj i prijatnoj mediteranskoj klimi i blizini brojnih kulturnih znamenitosti, Saranda je stekla duh kosmopolitskog grada, u kome se vidi spoj savremenih građevina, starih taverni i kafanica, izgrađenih od kamena u predivnom tradicionalnom stilu, čiji su i krovovi od kamenih ploča. Ime “Saranda” na grčkom jeziku (Σαραντα) znači “40”, a odnosi se na 40 mučenih vojnika Sebaste (današnje Jermenije), koji nisu želeli da se odreknu svoje vere-hrišćanstva, pa su ostavljeni da leže na zaleđenom jezercetu, po nalogu cara Likinija. Jedan od njih se predao, izdao svoju veru, otišao po toplu ćebad i hranu. Stražar koji je čuvao ostale je jedne večeri, iznad umirućih vojnika ugledao čudesnu belu svetlost, pa im se pridružio,i tako ih je opet bilo 40. Iz istog razloga 40 je sveti broj u hrišćanstvu. Jedna od legendi koju Saranda tiho šapuće…

POLAZAK 18.09.2020 | 20:00č, Beograd – Admirala Geprata, 18:30č Novi Sad – kod lokomotive (minimum 10 osoba)

SMEŠTAJ 19.09-26.09.2020

POVRATAK 27.09.2020

1-2. DAN: BEOGRAD – DRAČ – SARANDA
Noćna vožnja sa usputnim pauzama po potrebi. Dolazak u Drač u ranim jutarnjim časovima. Kraća pauza za smeštaj grupe u hotele u Draču. Nastavak putovanja i dolazak u Sarandu u podnevnim časovima. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme predviđeno za odmor i kupanje. Noćenje.
3-8. DAN: DRAČ | SARANDA
Doručak. Vreme predviđeno za kupanje, šetnju, razgledanje… U slobodnom vremenu organizacija fakultativnih programa. Noćenje.
9. DAN: SARANDA – DRAČ – SRBIJA
Doručak. Napuštanje hotela. U popodnevnim časovima polazak za Drač. Kraća pauza za prihvat putnika iz Drača. Noćnja vožnja sa pauzama prema potrebi i radi graničnih formalnosti.
10. DAN: BEOGRAD
Dolazak na mesto polaska u jutarnjim časovima.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI:

DRAČ HOTEL NAIS 3* 235€ NOĆENJE SA DORUČKOM

DRAČ HOTEL EDART 4* 355€ ALL INCLUSIVE

SARANDA HOTEL ALPHA 3* 215€ NOĆENJE SA DORUČKOM

DOPLATA ZA POLAZAK IZ NOVOG SADA 20€ (MINIMUM 10 OSOBA)

Način plaćanja: u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate 40% prilikom rezervacije, a ostatak 15 dana pre početka putovanja. Mogućnost plaćanja u do 3 rate (zaključno sa oktobrom 2020)čekovima građana

Popusti za decu (u pratnji 2 odrasle osobe):
0-1.99 godina – gratis (nema sedište u autobusu, i nema svoj ležaj)

2-5.99 godina – 50% popusta (ima sedište u autobusu, ali nema svoj ležaj)
6-11.99 godina – 30% popusta (ima sedište u autobusu i svoj ležaj, pomoćni ili standardni)
Navedeni popusti važe samo u pratnji 2 odrasle (plative) osobe. Ukoliko je dete u sobi sa jednom odraslom osobom, plaća punu cenu smeštaja. Ne postoji mogućnost dupliranja popusta.

U CENU JE URAČUNATO:

-prevoz modernim turističkim autobusom -smeštaj na bazi 7 noćenja u izabranom hotelu i usluzi
-Wi Fi internet konekcija u hotelu
-samo u hotelu Edart korišćenje ležaljki i suncobrana na plaži hotela
-boravišna taksa
-troškove organizacije i vođstvo puta

UCENU NIJE URAČUNATO:

-doplata za 1/1 sobu (na upit)
korišćenje ležaljki i suncobrana na plaži (otprilike 3-5€ dnevno – suncobran i 2 ležaljke)
-putno zdravstveno osiguranje (u zavisnosti od godina)
-fakultativni program
-individualni troškovi

HOTEL NAIS BEACH 3* – DRAČ https://www.naisbeachhotel.com/

HotelNaisBeach ima prelepu lokaciju, na samo nekoliko desetina metara od plaže. SmeštenusrcuDrača, nanekolikokorakaodpoznate Promenade Taulantia, a u mirnom i živopisnom kraju. Kratkom šetnjom stižete do sviharheološkihiistorijskihlokalitetagrada. Misijahotelajeprilagoditisepotrebama klijenata istvoritimestonakojem ćeosetitiudobnostigostoprimstvo. Savremenaarhitekturaukombinacijisudobnošćuprostranihsobaizadivljujućimpogledomnamoresavršenojemestozagostekojimoguuživatiuobilnimsunčanimdanimaitoplomvremenu. Sobesuukusnonamešteneisadržesvepogodnostimodernogsmeštajas 3 zvezdice, uključujućiklimauređaj, televizorsravnimekranom, WiFi, minibar, kupatilo, balkon, poglednamoreijoš mnogotoga

HOTEL EDART 4* – DRAČ https://www.hoteledart.com/

Hotel se nalazi na obali mora, na nekih 5 km od centra Drača. Ima privatnu plažu sa ležaljkama. Sobe su komforne i modernog dizajna. Sadrže TV, kablovska, minibar i balkon. Vrlo ljubazno osoblje će učiniti Vaš boravak nezaboravnim.

HOTEL ALPHA 3* – SARANDA http://www.hotel-alpha.al/

Hotel se nalazi blizu mirnih plaža s kristalnom vodom i prekrasnim zalascima sunca, u biseru južne Albanije, u gradu Saranda. Udaljenost od centra je malo manje od 3 km, a od plaže 50-tak metara, blagom nizbrdicom. Sobe su opremljene TV, frižider, klima uređajem, balkonom i Wi-Fi internetom. Hotel ima restoran koji poslužuje ukusne tradicionalne obroke, i prodavnicu. Osoblje hotela Alpha Vam je uvek na raspolaganju da Vas savetuje i pomogne oko onoga što Vam je potrebno.

FAKULTATIVNI IZLETI: CENA U ZAVISNOSTI OD BROJA PRIJAVLJENIH

IZ DRAČA:

1. APOLONIJA & ARDENICA

APOLONIJAarheološko nalazište (cca 90km J od Drača) | Apolonija čini skup građevina sa originalnim ostacima civilizacija iz ilirskog, grčkog, rimskog i srednjevekovnog perioda. Bila je važna luka, jedna od zapadnih polaznih stanica na rimskom trgovačkom putu Via Egnatia, koji je išao prema istoku ka Solunu i Bizantijumu u Trakiji. Zanimljiva činjenica koja je postala glavna stavka u kupovini suvenira je to da je Apolonija imala sopstvenu kovnicu novca, čiji kovani novac je pronađen čak u dunavskom basenu.
ARDENICA – manastir (cca 70km J od Drača) | Pravoslavni manastir iz XIII veka, najpoznatiji kao mesto venčanja najvećeg albanskog heroja, Skenderbega u XV veku

2. TIRANA & KRUJA

TIRANA – prestonica Albanije (cca 40km I od Drača) | Glavni i najveći grad, kao i ekonomski, društveni i kulturni centar republike Albanije. Srce Tirane je Skenderbegov trg koji zajedno sa širokom avenijom obuhvata većinu bitnih institucija u gradu. Tu su smeštena ministarstva, opera, pozorište, a nedaleko, u obližnjem parku nalazi se zgrada parlamenta. Prestonicom dominira spomenik Skenderbega na konju, najznačajnijeg istorijskog junaka. Ovaj junak je uspešno branio zemlju od Turaka, a predstavlja simbol Albanije, slobode i nezavisnosti. U Tirani je smešteno nekoliko zanimljivih muzeja, kao i veliki park u samom središtu grada sa prelepim fontanama. Centar obiluje šarenim zgradama na kojima su umetnici oslikavali murale i stvarali sjajne umetničke poduhvate i dela po kojima je Tirana nezvanično ponela nazivgrad šarenih zgrada. (videti: Trg Skenderbega, palata Nacionalnog muzeja, Državna Opera, Etem begova džamija, Predsednička palata, Katolička katedrala, Pravoslavna saborna crkva gde se čuvaju mošti Svetog Jovana Vladimira – srpskog vladara Duklje…) Glavni grad Albanije, Tirana, poput brojnih evropskih prestonica pruža sjajnu energiju specifičnu za ovaj deo kontinenta, sa brojnim klubovima, barovima, kafićima i lokacijama za uživanje. Uz brojne znamenitosti, Tirana je grad i sa dnevnim i noćnim sadržajima za upotpunjivanje slobodnog vremena.

KRUJA – rodno mesto Skenderbega (cca 45km SI od Drača) | Pored toga što je rodno mesto albanskog junaka Skenderbega, Kruja je ujedno i jedan od najlepših gradova Albanije. Kruja je grad u središnjoj Albaniji i predstavlja glavni srednjevekovni centar države (Skenderbegova tvrđava iz V i VI veka u okviru koje se nalazi u muzej) Ujedno, ovaj grad se smatra jednim od najpoznatijih i najposećenijih turističkih destinacija i znamenitosti Albanije. Kaldrmisane ulice ovog mesta, vode do čuvenog starog bazara Kruje, u kome se nalazi mnoštvo radnjica sa autentičnim tradicionalnim suvenirima – mogu se naći ručno rađeni ćilimi, proizvodi od alabastera i mnoge druge rukotvorine. Ostavština je osmanske kulture u Albaniji, a do danas je uspeo očuvati duh, izgled i namenu koju je imao pre više stotina godina. U neposrednoj blizini nalazi se i bazarska džamija iz XVI veka.

3. BERAT

BERAT – UNESCO lokalitet (cca 100km J/JI od Drača) | Berat, po mnogima, najlepši grad Albanije, koji neki smatraju i jednim od najlepših na Balkanu. Osnovan još u IV veku pre nove ere, jedan od onih gradova pored puta u kome se kao u klupko prepliću uticaji Istoka i Zapada, i Severa i Juga, u kome se vide tragovi susretanja različitih civilizacija i naroda u čemu i počiva njegovo bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Podatak da se u gradu nalazi 40 vizantijskih crkava i 30 džamija već dovoljno govori o toj raznolikosti i njenoj kompleksnosti koja se zaista i vidi u arhitekturi grada zbog koje je prvo proglašen albanskim gradom-muzejem da bi 2008. godine, bio upisan na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Stare kuće iznad grada i njihovi mnogobrojni pravougaoni prozori gradu su dali još jedno ime – “grad hiljadu prozora”. Nad gradom, sa izuzetno lepim i dobro očuvanim donjim gradom u duhu Otomana, dominira srednjevekovna tvrđava na vrhu brda. U crkvi posvećenoj Uspenju Bogorodice nalazi se Narodni muzej ikona. Etnografski muzej, smešten u kući iz XVIII veka iz doba Turaka, ima izuzetno bogatu zbirku narodnih nošnji i zanatlijskog alata, kao i odlično sačuvanu kuhinju i autentične spavaće i gostinjske sobe. Iako najveća atrakcija grada jeste stara tvrđava koja grad nadgleda i čuva već vekovima, u gradu ima još znamenitosti vrednih pažnje. “Onofrijev muzej” je mesto koje se ne sme zaobići jer je posvećeno jednom od najčuvenijih fresko i ikono pisaca XVI veka, poznatom grčkom slikaru i ikonopiscu Onofriju, čija su dela izložena u muzeju. Berat je i svetski poznat po tome što su u njemu nastali izuzetno vredni i stari religiozni spisi, “Purpurni kodeks iz Berata” iz VI veka i “Zlatni kodeks iz Berata” iz IX veka, oba pisana na grčkom jeziku i ukrašena srebrnim i zlatnim slovima. Ovi vredni spisi se danas čuvaju u Nacionalnom arhivu u Tirani, ali se i zbog njih Berat upisao na listu lokacija od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja. U centru grada je “Olovna džamija” iz XVI veka koju takođe treba posetiti i videti.

Interesantno je istaći i to da je Berat najtopliji grad u Albaniji koji je topliji čak i od mnogih mesta na Mediteranu.

IZ SARANDE :

1. ĐIROKASTRA & PLAVO OKO

ĐIROKASTRA – UNESCO lokalitet (cca 55km SI od Sarande) | Magičan grad sa burnom prošlošću, rodno mesto Envera Hodže, uvršten u UNESCO-vu Svetsku baštinu, upisan je kao jedan od retkih primera arhitektonskog karaktera koji je tipičan za Otomanski period. Smešten u južnoj Albaniji, grad leži na strmoj strani doline sa pogledom na istorijski pejzaž i uokviren snegom pokrivenim planinama. Ovaj „grad hiljadu koraka“ obuhvata stotine kuća u obliku kule u otomanskom stilu sa karakterističnim kamenim krovovima, drvenim balkonima i belim kamenim zidovima. Grad je inspirisao mnoge pesnike, pisce i umetnike. Poznat po mnogima kao grad od kamena, Đirokastra se razvila kao kulturni i turistički centar. Šetnja kaldrmisanim ulicama koje se strmo penju ka bazaru će vas vratiti u prošla vremena.

PLAVO OKO – prirodni fenomen | Plavo oko (alb. Syri i kaltër) izvor je vode i prirodni fenomen koji se nalazi u blizini Sarande

Izvor je popularana turistička atrakcija, bistra plava voda sa mehurićima koja izvire je zapanjujuća. Korito izvora duboko je preko 50 m. Ronioci su se spustili na pedeset metara, ali još uvek nije poznata prava dubina. Izvor je deo prirodnog rezervata čija je površina 180 hektara, a karakteriše ga hrastova šuma i divlje smokve. Ovo je početni izvor reke Bistrice, koja je duga 25 km i uliva se u Jonsko more, južno od Sarande.

2. BUTRINT

BUTRINT, – arheološki lokalitet (cca 15km J od Sarande) | Drevni Buthrotum, luka iz helenističkog vremena pa do vremena Otomanskog carstva, uvrštena je u UNESCO-vu Svetsku baštinu. Grad se nalazi na jednom malom poluostrvu na slanom jezeru u jugo-zapadnoj Albaniji, u Krfskom moreuzu, i okružen je živopisnom lagunom. To je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Jadranskom moru. Glavna ruševina iz paleo – hrišćanske ere je krstionica, izgrađena unutar rimskih javnih kupatila, sa predivnim mozaikom. Paleo – hrišćanska bazilika je obnovljena u 9. veku, a ruševine su vrlo dobro očuvane.

3. ALBANSKO VEČE

Večera u lokalnom tradicionalnom restoranu sa folklornom predstavom

Program je rađen na bazi od minimum 40 putnika, u slučaju manjeg broja prijavljenih, ne manjeg od 30, doplata je 20 €.

Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja Travel to Balkans, koja je i organizator putovanja,a koje ste dužni da uzmete ili da tražite od nadležnih u agenciji. Program je rađen na bazi minimum 40 osoba. Otkazni rok agencije je minimum 5 dana pred put. Agencija Travel to Balkans ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Molimo Vas da pre potpisivanja Ugovora/potvrde/prijave o putovanju prethodno pročitate i proučite tekst opštih uslova putovanja, jer Vašim potpisom potvrđujete da su Vam isti uručeni, da ste upoznati sa sadržinom istih i da ih u celosti prihvatate. Travel to Balkans, licenca OTP A20 418/2020 od februara 2020.

DRAČ, VALONA I SARANDA

DRAČ

Drač je drugi po veličini grad u Albaniji sa 120000 stanovnika. Smešten na obali Jadranskog mora, jedan je od najstarijih albanskih gradova, a uz Valonu i Sarandu je najveće turističko mesto. Ispod starog grada sa iskopinama iz rimskog doba (antički amfiteatar iz II v.-najveći na Balkanu)  razvio se novi, moderan grad. Nedaleko od centra je velika peščana plaža duga 40 km koju okružuju novoizgrađeni hoteli, diskoteke, restorani, kafei… Drač je poznat po morskim specijalitetima, pa vreva na ulicama, gostoprimstvo meštana i neobična arhitektura sa fasadama jarkih boja čine ga veoma  privlačnim za turiste.

HOTEL NAIS BEACH 3* – DRAČ https://www.naisbeachhotel.com/

Cena od 24€ dnevno NOĆENJE SA DORUČKOM

DETALJNE INFORMACIJE KLIKOM NA SLIKU

DRAČ – ALBANIJA

VALONA

Valona, Vlora ili Fljora je grad u jugozapadnom delu Albanije, na 135 kilometara od Tirane i nalazi se na samoj liniji između Jadranskog i Jonskog mora. Njeno bogato istorijsko antičko nasleđe potiče iz VI veka pre nove ere, a ostaci zidina koje su okruživale Alonu (nekadašnji i još jedan naziv grada), se nalaze u centru grada. Valona zajedno sa ostrvom Sazan i poluostrvom Karaburn drži ključeve Otranskog prolaza. Posebna privlačnost Valone je luka iz koje polaze feriboti koji povezuju Albansku rivijeru sa Grčkom i Italijom. Grad i cela oblast imaju izuzetno specifičnu klimu – umerene temperature, mnogo sunčanih dana godišnje, malo padavina i malo vetra zahvaljujući planinama u okruženju. Kupanje i uživanje na plaži u ovom delu Albanije moguće je već od kraja aprila.

HOTEL PASTARELLA RESORT 4* – VLORE (VALONA) https://www.facebook.com/pastarellasummerradhime/

Hotel se nalazi na jednoj od najboljih lokacija južnoalbanske rivijere, u neposrednoj blizini grada Valone, na obali. Ljubazno osoblje će učiniti sve da gostima odmor bude što prijatniji. U sklopu hotela je restoran, bašta, bar I privatna šljunkovita plaža sa ležaljkama I suncobranima. Sobe su moderno uređene i poseduju: terasu, kupatilo sa fenom, klima uređaj, TV i mini bar. Hotel poseduje još i privatni parking i Wi-Fi internet. Usluga je pun pansion: doručak – švedski sto, a ručak i večera – izbor jela iz fiksnog menija sa jednim pićem uključenim (pivo, vino, gazirani i negazirani sokovi, voda). Od centra Valone je udaljen oko 15 km.

Cena od 30€ dnevno PUN PANSION

DETALJNE INFORMACIJE KLIKOM NA SLIKU

VALONA – ALBANIJA

SARANDA

Saranda je najveći i najznačajniji turistički centar u Albaniji i glavni grad istoimenog distrikta. Smešten na obali Jonskog mora, sa populacijom od oko 30000 stanovnika (pretežno grčkog porekla), okružen je predivnom prirodom, bezbrojnim zalivima, plažama i brdima prekrivenim stablima maslina i limuna. Zahvaljujući svom odličnom položaju, kristalno čistom i toplom moru, toploj i prijatnoj mediteranskoj klimi i blizini brojnih kulturnih znamenitosti, Saranda je stekla duh kosmopolitskog grada, u kome se vidi spoj savremenih građevina, starih taverni i kafanica, izgrađenih od kamena u predivnom tradicionalnom stilu, čiji su i krovovi od kamenih ploča.

Ime “Saranda” na grčkom jeziku (Σαραντα) znači “40”, a odnosi se na 40 mučenih vojnika Sebaste (današnje Jermenije), koji nisu želeli da se odreknu svoje vere-hrišćanstva, pa su ostavljeni da leže na zaleđenom jezercetu, po nalogu cara Likinija. Jedan od njih se predao, izdao svoju veru, otišao po toplu ćebad i hranu. Stražar koji je čuvao ostale je jedne večeri, iznad umirućih vojnika ugledao čudesnu belu svetlost, pa im se pridružio,i tako ih je opet bilo 40. Iz istog razloga 40 je sveti broj u hrišćanstvu. Jedna od legendi koju Saranda tiho šapuće…

HOTEL ALPHA  3* – SARANDAhttp://www.hotel-alpha.al/

Cena od 19€ dnevno NOĆENJE SA DORUČKOM

DETALJNE INFORMACIJE KLIKOM NA SLIKU

SARANDA – ALBANIJA

OPŠTE INFORMACIJE O ALBANIJI:

Oblast:                                   28.748 Km2
Populacija:                            3,544 808 milliona
Državno uređenje:              parlamentarna demokratija
Šef države:                           predsednik, bira parlament svakih 5god.                Glavni grad:                     Tirana
Valuta:                                   Lek (1 evro=140 leka)
Zvanični jezik:                      Albanski
Mera:                                      Metar
Električna energija:             220 V
Internacionalni pozivni broj: +355

KORISNE INFORMACIJE:

*Za ulazak i boravak do 90 dana u Albaniji nije potrebna viza.

*Posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije obavezno, ali se preporučuje.

*Korisni telefoni:
Policija: 129
Hitna pomoć: 127
Vatrogasci: 128

*Voda iz vodovoda nije za piće, već se koristi kao tehnička voda, a pije se flaširana voda

*Lokalna valuta je LEK i njegova vrednost je 1 evro=140 leka

*U hotelima, većim trgovinskim centrima, radnjama i sl. moguće je koristiti platne kartice naših banaka koje imaju devizno pokriće za plaćanje

*Klima – tipična mediteranska, vrela topla leta sa temperaturom do 40ºC


Pretraga

SKORAŠNJI ČLANCI