HOMOLJSKI MOTIVI NEGOTINSKA KRAJINA DUNAVSKA RIVIJERA

  • 0

HOMOLJSKI MOTIVI NEGOTINSKA KRAJINA DUNAVSKA RIVIJERA

Vrelo Mlave – Manastir Gornjak – Borsko jezero – Brestovačka Banja – Feliks Romulijana – Zaječar– Negotin – Kladovo – Lepenski Vir – Đerdapska klisura – Golubac

Dva dana/jedan polupansion

 

Polazak: subota                             05:30 iz Novog Sada kod lokomotive (ukoliko ima 10 putnika)

Povratak: nedelja                         07:00 iz Ul. Admirala Geprata (preko puta Vaznesenjske crkve)

Novi Sad – Beograd – Manastir Gornjak – Vrelo Mlave – Borsko jezero – Brestovačka Banja – Feliks Romulijana – Zaječar

Dolazak u Manastir Gornjak, zadužbinu  kneza Lazara, iz 14. veka. Podignut je u kanjonu Mlave na uzanoj zaravni podno strmih litica Ježevca. Prema predanju, u kapeli Svetog Save, koja je uzidana u vertikalnu stenu iznad manastira, podvizavao se Sveti Grigorije Sinait.

Nakon obilaska manastira odlazak na Vrelo Mlave. Izvor reke Mlave nalazi se na 1km od Žagubice.

Vrelo Mlave je najdublje izvorište u Evropi. Ima oblik jezera i nalazi se u prirodnom amfiteatru okruženom šumama. Prozirni, smaragdni izvor je kulturno mesto Vlaških narodnih svetkovina.

Nastavak putovanja preko Borskog jezera, veštačkog jezera nastalog 1959. godine, koje se nalazi u blizini Bora i podnožju Crnog Vrha. Nastavak puta za Brestovačku Banju. Obilazak Banje i konaka kneza Miloša Obrenovića, podugnutog 1837. godine, a od 1949. godine pod zaštitom države.Slobodno vreme i pauza za ručak.

Nastavak putovanja za Feliks Romulijanu. Dolazak u Feliks Romulijana, carsku palatu podignutu po zamisli rimskog imperatora Galerija Maksimilijana, na prostranom platou Gamzigrada, u blizini Zaječara. Imperator Galerije, rođen u ovoj oblasti, izgradio je palatu u 3. i 4. veku i posvetio je sebi i svojoj majci Romuli, po kojoj je palata i dobila ime. Polazak za Zaječar. Dolazak u hotel u večernjim časovima. Večera. Noćenje.

Zaječar – Negotin – Kladovo – Lepenski Vir – Đerdapska klisura – Golubac – Beograd – Novi Sad

Doručak.Nastavak putovanja do Negotina. Obilazak grada: Mokranjčeva kuća, Muzej Hajduk Veljka, srpskog hajduka i junaka Prvog srpskog ustanka. Nastavak putovanja do Kladova. Ovo je jedno od najinteresantnijih  i najlepših mesta u Srbiji, a posebno poznato po bogatim arheološkim nalazištima. Oblast Kladova je , po legendi , mesto poznato po potrazi argonauta za zlatnim runom. Lepenski čovek je ostavio svoje tragove u kamenu u Kladovu. Kasnije su gradili i uređivali Rimljani i Kelti, a srednjovekovni Srbi nastavili ovu tradiciju donoseći pravoslavlje u grad. Pauza za ručak. Nastavak putovanja za Lepenski Vir. Arheološko nalazište Lepenski Vir nalazi se u Đerdapskoj klisuri, na niskoj Dunavskoj terasi. To je sedište jedne od najznačajnijih praistorijskih kultura. Na lokalitetu Lepenskog Vira otkriveni su ostaci sakralne arhitekture iz vremena od 6500. do 5500. godina pre nove ere. Panoramsko razgledanje Đerdapske klisure i vožnja ka Golupcu.

Obilazak Golubačke tvrđave iz XIV veka. Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

CENA IZLETA: 4950,00 dinara

Plaćanje u tri rate

Program je rađen na bazi minimum 45 putnika

U slučaju manjeg broja putnika (ne manje od 35 putnika) cena se uvećava za 500 din.

Aranžman obuhvata:

– prevoz turističkim autobusom

– 1 polupansion u Hotelu Tis u Zaječaru

– razgledanja prema programu

– troškovi organizacije i vođstvo puta.

Aranžman ne obuhvata:

– doplatu za 1/1 sobu 500 dinara

– ulaznice za kulturno istorijske znamenitosti

– individualne troškove.                                                                                                                                                                             


Pretraga

SKORAŠNJI ČLANCI