BALTIK – RUSIJA

  • 0

BALTIK – RUSIJA

POLJSKA-LETONIJA-ESTONIJA FINSKA-RUSIJA-BELORUSIJA UKRAJINA-KRAKOV-VJELIČKA-GDANJSK-KALINJINGRAD-VILJNUS-RIGA-TALIN-HELSINKI-ST. PETERBURG-MOSKVA-MINSK-LAVOV

                             13 DANA / 10 NOĆENJA – AUTOBUSOM

Polazak:         23.04.2019 – Beograd  18:00č  – mesto polaska prema dogovoru

Povratak:     05.05.2019

 

1.DAN BEOGRAD-KRAKOV (780KM)

Noćna vožnja preko Mađarske i Slovačke sa usputnim pauzama prema potrebi.

2.DAN VJELIČKA-KRAKOV

Dolazak u Vjeličku u jutarnjim časovima. Obilazak čuvenog rudnika – muzeja soli Vjelička. Rudnik je u pogonu već više od 900 godina i pod zaštitom je UNESKO-a.  Nalazi se na dubini od 327m i prepun je podžemnih lavirinata i prolaza, divovskih pećina i podžemnih jezera. Tu se nalazi i predivna, bogato ukrašena kapela čija je izgradnja trajala 32 godine i u kojoj su svi predmeti izrađeni od soli. Zahvaljujući jedinstvenoj akustici slušanje muzike je ovde nezaboravno iskustvo. Na dubini od 125m nalaze se restoran i pošta, koji izgledaju i rade kao i svaka druga pošta ili restoran na površini zemlje.. Nastavak putovanja do Krakova. Smeštaj u hotel (ukoliko su sobe slobodne). Kraći odmor, pa razgledanje grada: Krakov je nekadašnja prestonica Poljske, grad spomenika i umetničkih zbirki neprocenjive vrednosti. Svake godine ovaj grad poseti preko dva miliona turista. Zamak poljskih kraljeva na Vavelskom brežuljku danas spada u najveličanstvenije i najbogatije muzeje u Evropi. Znamenitost svetskog ranga je i gotska katedrala na vavelu okružena vencem od osamnaest kapela, u kojoj počivaju poljski vladari. Krakovski stari grad je jedan veliki muzej pun dragocenosti davne arhitekture. Specijalnu pažnju zaslužuju gotska zgrada Coltegium Maius, sada muzej Jagjelonskog univerziteta, glavni trg sa drevnom tržnicom  Sukjence (XIV vek) i Bogorodična crkva, koju krasi drevni oltar Vitastvoža, koji spada u najdragocenija dela evropske gotike. Krakovske građevine i umetničke zbirke pružaju jedinstven pogled kulturnih tekovina od ranog srednjeg veka do današnjih dana. Noćenje.

3.DAN KRAKOV-VARŠAVA-GDANJSK

(305KM+340KM)

Rani doručak. Dnevna vožnja za Gdanjsk preko Varšave. Usput obilazak Aušvica, koncetracionog logora iz Drugog svetskog rata koji se od 1979. nalazi pod zaštitom UNESKO-a… Kraći obilazak Varšave: Kazimježovska palata u kojoj je smešten Rektorat Varšavskog Univerziteta, Predsednička palata, spomenik Adamu Mickijeviču, Crkva Sv.Ane, jedna od najstarijih građevina Varšave. Obilazak starog jezgra grada, koji se nalazi na listi UNESCO svetske baštine: dvorski Trg sa Kraljevskom palatom i Stub kralja Sigismunda III Vase, Rinek-neobično slikovit trg sa spomenikom sireni koji je simbol  Varšave… Na trgu se nalazi niz  tradicionalnih poljskih restorana, kafića i prodavnica. Po dolasku u Gdanjsk, smeštaj u hotel. Noćenje.

 

4.DAN GDANJSK-KALINJINGRAD-VILJNUS (170KM+365KM)

Rani doručak. Razgledanje najveće poljske luke, Baltičke lepotice koja neodoljivo podseća na Amsterdam i Kopenhagen. Gdanjsk je grad sa izuzetno bogatom i dugom istorijom. Zbog svog položaja i etničkog sastava oko ovog grada su se lomila brojna koplja. Stari grad je najlepši deo Gdanjska, koji sa starim, visokim trgovačkim kućama neodoljivo podseća na Holandiju. S obzirom da je tokom Drugog svetskog rata bio žestoko bombardovan, posleratni konzervatori su obavili vraški dobar posao i koliko-toliko vratili prvobitan izgled starog Gdanjska. Polazak za Kalinjingrad i razgledanje glavnog grada ruske eksklave, smeštene između Poljske i Litvanije na obali Baltika, nekadašnje prestonice Istočne Prusije, do II svetskog rata poznate kao Kenigsberg: Katedrala, Kuća Sovjeta, Utvrđenja, Trg Pobede, grobnica Emanuela Kanta, Svetski muzej okeana, Ribarsko selo…nastavak putovanja do Viljnusa. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5.DAN VILJNUS-RIGA-TALIN (290KM+315KM)

Rani doručak. Razgledanje: Viljnus je prestonica i najveći grad Litvanije. Stari deo Viljnusa, jedno od najvećih očuvanih  gradskih jezgara u istočnoj Evropi, je danas na spisku svetske baštine UNESCO. Obilazak: Spomenik tri krsta, Crkva Svete Ane, Katedrala, Stari grad, Predsednička palata…Nastavak prema Rigi i razgledanje grada: Riški zamak, Crkva Sv.Petra, Katedrala Svete Marije, Akademija nauka… Riga je glavni grad Letonije i jedan od najlepših baltičkih gradova. Kuće u centru grada, stare više od osam vekova daju Rigi šarmantan izgled. Naročito su zanimljive zgrade izgrađene u „art nuvo“ stilu , koji je bio popularan u 19.veku. To su Albertijela, Vilandijela i Elizabetijela, koje izgledaju baš kao zgrade u Beču ili Sankt Peterburgu. Sa vrha zvonika crkve Svetog Petra pruža se najlepši pogled na ceo grad. Nastavak putovanja prema severu do Talina. Smeštaj u hotel. Noćenje.

6.DAN TALIN-HELSINKI-ST.PETERBURG (90km+390KM)

Rani doručak. Razgledanje grada: gradske zidine, tvrđava Toompea, Katedrala iz 13.veka, Gradska većnica najstarija u Evropi… Najveći broj znamenitosti je u centru grada i nalazi se pod zaštitom UNESKO-a. Prelazak trajektom za Helsinki. Obilazak Helsinkija, grada u kome ćete se uprkos hladnoj klimi uvek osećati prijatno, uz domaćine koji su neverovatno pristojni i uslužni: Trg Senatora sa Katedralom, Palatom vlade, zgradom Univerziteta i Nacionalne biblioteke, Pijačni Trg i zatvorena pijaca u južnoj luci… Nastavka putovanja do St Peterburga. Smeštaj u hotel. U večernjim časovima fakultativnavožnja kanalima i Nevom (u slučaju povoljnih vremenskih uslova), specifican pogled i upoznavanje sa arhitekturom grada, sa reke. Noćenje.

7.DAN ST.PETERBURG

Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Nevski prospekt, Kazanjski sabor, Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljevsko ostrvo, Ermitaž, Isakijevska saborna crkva, Bronzani konjanik … (bez ulaska u objekte).

Popodne predviđen za neki od fakultativnih izleta:

Ermitaž, obilazak jednog od najvećih muzeja na svetu, sa preko 3 miliona eksponata , sa remek delima Leonarda Da Vinčija, Ticijana, Van Goga, Sezana, Pikasa… Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada, a glavna je zgrada zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva a projektovao ga je italijanski arhitekta Bartolomeo Rastreli, smestivši ga na obalu reke Neve koja protiče kroz Sankt Peterburg, tačno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla.

Petropavlovska tvrđava, istorijsko jezgro  grada, Petropavlovska saborna crkva u kojoj su sahranjeni svi ruski imperatori, počev od Petra I, Istorijski muzej Sankt Peterburga, čuvene tamnice.

Ruski Versaj, letnju carsku rezidenciju Petra Velikog, nastalu u XVIII veku po nalogu samog cara prema uzoru na Versaj. Obilazak obuhvata šetnju kroz veličanstven park, razgledanje čuvenih fontana sa 250 pozlaćenih skulptura i izlazak na obalu Finskog zaliva sa kojeg se pruža veličanstven pogled na zaliv, Kronštat i Sankt Peterburg.

Puškin-Carsko Selo – letnja rezidencija Ekaterine Velike, dvorac i prekrasni park površine 34 km2. Enterijer dvorca fascinira sjajem umetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Carsko selo je poklon cara Petra Prvog svojoj supruzi u čast rođenja ćerke, buduće carice Jelizavete Petrovne. Kasnije je još jedna carica, Jekaterina Druga, napravila u Carskom selu čuveni engleski park, podigla na njegovoj teritoriji mnogo spomenika, a za svog unuka Aleksandra Prvog je naredila da se izgradi Aleksandrovski dvorac. Tako je postepeno Carsko selo postalo carska rezidencija, u suštini letnja prestonica Rusije. Povodom 300 – godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Katarininom dvorcu vratila stari sjaj

Noćenje.

8.DAN ST.PETERBURG-MOSKVA (820KM)

Rani doručak. Vožnja ka Moskvi sa posetom Novgorodu, nekadašnjoj prestonici Novgorodske republike, prvom demokratskom slovenskom zemljom. Istorijski spomenici Novgoroda se nalaze na listi UNESCO-a. Po dolasku u Moskvu, smeštaj u hotel. Noćenje.

9.DAN MOSKVA

Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom: centar grada, Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i Univerzitet „Lomonosov“, Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte). U  popodnevnim časovima fakultativni program: Kremlj, najstariji deo i istorijski centar Moskve, neponovljiv po lepoti arhitekturno-umetnički kompleks. Obilazak teritorije, Uspenske i Arhangelske crkve, Car zvono, Car top i Oružana palata, riznica carske Rusije. Ogromne istorijske i umetničke dragocenosti moskovskog Kremlja sakupljene su u jednu zbirku iz koje je nastao Muzej Oružana palata, koji se nalazi pod zaštitom Unesko-a. Uveče fakultativno: Obilazak Moskovskog metroa u pratnji vodiča, posebno nekih od najlepših metro stanica, nalik na muzeje, bogato dekorisane skulpturama, mozaicima, pozlaćenim floralnim ornamentima, mermernim stubovima, portretima nacionalnih heroja. Noćenje.

10.DAN MOSKVA-SMOLENSK-MINSK (400KM+335KM)

Doručak. Polazak za Smolensk – administrativni centar smolenske oblasti, na obalama gornjeg Dnjepra, mesto u kome je rođen čuveni kompozitor Mihail Glinka. Kroz istoriju Smolensk je poznat kao čuvar zapadne granice ruske zemlje, mesto velikih istorijskih bitki, od invazije Napoleona na Rusiju, do novije istorije i Hitlerovog napada na SSSR. Razgledanje grada: Katedrala Uznesenja, Smolenski Kremlj – zidine tvrđave iz 16.veka, crkva Sv. Petra i Pavla…nastavak prema Minsku. Smeštaj u hotel. Noćenje.

11.DAN MINSK-LAVOV (615KM)

Doručak. Panoramsko razgledanje Minska, grada koji je poznat po mnogobrojnim fontanama i slobodno se može reći jedan od najčistijih gradova sveta. Po broju parkova i zelenih bulevara, Minsk je uvek bio među vodećim gradovima u bivšem Sovjetskom Savezu… Polazak za Lavov. Po dolasku smeštaj u hotel i noćenje.

12.LAVOV-BEOGRAD (940KM)

Doručak. Obilazak Lavova, grada koji nazivaju i Parizom istoka. Zbog uticaja raznih kultura, u Lavovu je mešavina arhitektonskih stilova, on ne podseća na  “tipičnu” Ukrajinu, više nalikuje evropskim gradovima poput Budimpešte, Beča i Praga. Ovaj grad je na listi Svetske kulturne baštine, a krasi ga veliki broj crkava i katedrala, trgova i zgrada koje plene svojim bogato ukrašenim fasadama. U večernjim časovima, polazak za Beograd. Noćna vožnja preko Mađarske sa usputnim pauzama prema potrebi i graničnim formalnonstima.

13.DAN BEOGRAD

Dolazak u Beograd u prepodnevnim časovima.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 595
RANI BOOKING DO 20.01.2019: 555€

 

Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Banke Inteze na dan plaćanja

Mogućnost plaćanja u jednakim mesečnim ratama čekovima građana na do 6 rata (januar-jun)

Aranžman obuhvata:

– prevoz autobusom turističke klase (klima,TV) prema programu
– smeštaj u 1/2 i 1/3 sobama u hotelima sa 3*, na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni) u gradovima prema programu i to:

a) 1 noćenje u Krakovu

b) 1 noćenje u Gdanjsku

v) 1 noćenje u Viljnus

g) 1 noćenje u Talinu

d) 2 noćenja u St Peterburgu

đ) 2 noćenja u Moskvi

e) 1 noćenje u Minsku

e) 1 noćenje u Lavovu

– karta za trajekt na relaciji Talin-Helsinki
– razgledanje gradova prema programu sa vodičem
– troškove organizacije i vođstva puta

Aranžman ne obuhvata:

– doplata za 1/1 sobu 200€ (na upit)
– putno osiguranje ~ 1600,00 din (do 70 godina)
– ulaznice za kulturno istorijske spomenike
(obavezna uplata ulaznica za Aušvic 10€ i Vjeličku 25€ u agenciji)
– individualne troškove
– fakultativni program (min. 30 osoba):

Petropavlovska tvrđava – 25€
Vožnja kanalima i Nevom – 25€
Ermitaž – 35€
Puškin Carsko celo – 55€
Peterhof – 45€

Program je rađen na bazi od minimum 45 putnika.

Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju izmene cene prevoza, deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenjih putnika i slično izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije 5 dana pre polaska na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su u Opštim uslovima putovanja agencije Travel To Balkan, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu.Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja agencije Travel To Balkan OTP 100/2016


Pretraga

SKORAŠNJI ČLANCI